by
on
under
Permalink

Åka på charter

resa_323898386

En charterresa betyder att ett resebolag hyr ett flygplan, men kan även vara en båt, för en specifik organiserad resa. Detta till skillnad från att man säljer platser i linjetrafik. Charterresor är något vi svenskar har gjort sedan 1955 och de är fortfarande populära idag.

Flygplatser och resebolag

Flygplatser har ofta samarbeten med vissa researrangörer och erbjuder därmed charterresor till specifika destinationer. Tittar vi till exempel på Sundsvall Timrå Airport kan vi se att de erbjuder charterresor till de följande platserna:

  • Mallorca
  • Turkiet 
  • Kreta 
  • Kroatien 
  • Rhodos

Och med ett par olika researrangörer beroende på destinationen.

Billigare charterresor

Det finns flera sätt att komma undan lite billigare när man bestämmer sig för att åka på en charterresa. Här tittar vi på några användbara tips:

  1. Jämföra alternativ – ett av de första metoderna man bör tänka på är att jämföra. Titta på olika datum för avresan, andra eventuella destinationer, vad olika bolag erbjuder osv. 
  2. Köp endast flygstolen – när charterbolag erbjuder sista-minuten priser är det ofta endast flygbiljetten. Men det är oftast väldigt bra pris jämfört med reguljärflyget.
  3. Titta inte bara på den närmaste flygplatsen – om man kan tänka sig flyga från andra flygplatser än bara den närmaste kan man öka sina chanser att hitta en billigare resa.
  4. Skippa de mest populära resmålen – det säger ju sig själv att de mest populära resmålen också kommer att vara de dyraste. Lyssna till vad alla verkar vara ute efter och välj något annat istället.

Tänk på visum

Normalt sett behöver man sällan oroa sig för att inte komma in i ett land utan visum om man har ett svenskt pass. Sajten Passport Index rankar svenska pass som bäst tillsammans med det tyska när det gäller antalet länder man kan besöka utan att behöva något visum. Det kan ju fortfarande hända att landet man åker till inte är ett av dessa, så för säkerhets skull är det bäst att kolla upp detta innan.